Saopštenje za štampu

17.01.2013

Würth Grupa završila poslovnu 2012. godinu sa rekordnom prodajom

  • Postojan rast operativnog rezultata
  • Investicije u rastuća tržišta
  • Porast prodaje od 2,9 procenata

Künzelsau. U 2012. poslovnoj godini Wurth Grupa je ostvarila sa 9,98 milijardi eura rekordni rezultat u svojoj istoriji. Prema preliminarnom godišnjem finansijskom izvještaju grupa je tako porasla u prometu za 2,9 procenata. Porast prodaje Wurth Grupe, niži nego ranijih godina, rezultat je negativnih ekonomskih kretanja i pada prodaje u južnoj evropi. Broj zaposlenih je smanjen za 1,4 posto odnosno na 65.169 uposlenika. Operacioni rezultat se povećao sa 410 na 420 miliona eura.

Robert Friedmann, Predsjednik Nadzornog odbora Wurth Grupe, bio je ambivalentan elaborirajući rezultate prošle poslovne godine. „Istina je da je veliki broj naših preduzeća imao pozitivan trend rasta a posebno smo zadovoljni rezultatima naših preduzeća u Južnoj Americi i Sknadinaviji, međutim određeni broj preduzeća je bio značajno pogođen posljedicama teške ekonomske situacije u južnoj evropi. U 2013. godini mi moramo pokrenuti ofanzivu na brzo rastućim tržištima zbog čega smo i napravili neke ciljane akvizicije u hemijskoj industriji u 2012. godini. Na stagnirajućim tržištima u 2013. godini nećemo agresivno nastupati“.

Wurth Grupa je za 2013. godinu planirala rast u srednjem rasponu jednocifrenog procenta budući da se ne očekuju značajni impulsi rasta usljed nesigurnog globalnog ekonomskog razvoja.