Saopštenje za specijalizovane časopise

10.04.2013

Zaptivač za prozor: laboratorijski utvrđene prihvatljive vrijednosti emisije proizvoda

Zaptivna traka za fuge VKP trio s dokazanom podobnosti za upotrebu u zatvorenom prostoru

1K-Poliuretanska pjena za pričvršćivanje izolacionih ploča.

Danska laboratorija za testiranje Eurofins Produkt Testing A/S vršila je ispitivanje Würth zaptivne trake za fuge u pogledu njene emisije, koja je 2009 godine nagrađena nagradom za ekološku tehnologiju od pokrajine Baden-Württemberg. Rezultat: koncentracija svih istraživanih tvari u zraku prostorije na kraju ispitnog razdoblja bla je ispod pripadajuće granice vrednovanja ili se uopšte nije mogla otkriti (dokazati). Istraživanje je obuhvatilo kancerogene spojeve i isparljive organske spojeve (volatile organic compounds, skraćeno VOC). Nakon ovih pozitivnih rezultata ispitivanja, Würth VKP Trio traka klasificirana je kao pogodna za upotrebu u unutrašnjem prostoru u skladu sa "smjernicama za odobrenje zdravstvene ocjene građevinskih proizvoda u unutrašnjim prostorima - juni 2004" u sklopu sa NIK vrijednostima (najniža interesantna koncentracija) po AgBB (Komisija za zdravstvenu procjenu proizvoda za gradnju) - izdanje mart 2008. Rezultat testa osigurava u praksi arhitektima i planerima bezopasnu upotrebu inovativne Würth trake za zaptivanje fuga za sve aplikacije, čak i u vrlo osjetljivim područjima kao što su škole, vrtići i bolnice.

Würth zaptivna traka za fuge VKP Trio je ispitana kako na prisustvo kancerogenih tvari po EU kategorijama C1 i C2 u skladu sa AgBB / DIBT (Njemački institut za građevinsku tehniku) metodi, tako i na tzv. K-tvari (kancerogene tvari) i VOC prema GeV (savez za kontrolu ljepila, građevinskih materijala i materijala za polaganje). Svi ostali kriteriji ispitivanja kao što su VOC pojedinačni spojevi, suma VOC pojedinačnih spojeva bez NIK-vrijednost i koncentracija formaldehida su bili ispod odgovarajuće granice odnosno granice vrednovanja. Na temelju tih rezultata danski laboratorij je potvrdio prikladnost Würth Trio VKP trake za upotrebu u unutrašnjim prostorima u skladu sa " smjernicama za odobrenje zdravstvene ocjene građevinskih proizvoda u unutrašnjim prostorima - juni 2004" u sklopu sa NIK vrijednostima (najniža interesantna koncentracija) po AgBB (Komisija za zdravstvenu procjenu proizvoda za gradnju) - izdanje mart 2008.

Sa zaptivnom trakom za fuge VKP Trio Würth je razvio proizvod koji znatno pojednostavljuje ugradnju prozora i vrata. Klinasto konstruisana zaptivna traka za fuge, koja je deblja na unutrašnjoj strani nego na vanjskoj, obezbjeđuje unutrašnje i vanjsko zaptivanje fuga uz istovremenu izolaciju. To zadovoljava zahtjeve RAL-saveza za osiguranja kvalitete, u kojima se pokazuje zračno zaptivanje i zaustavljanje difuzije pare na unutrašnjoj strani, postojanje toplotne i zvučne izolacije u sredini, kao i zaptivanje na kišni pljusak na vanjskoj strani uz istovremeno propuštanje vodene pare.