Saopštenje za specijalizovane časopise

10.04.2013

Proizvodi sa provjerenim dejstvom

Novi funkcionalni pospješivači.

Motori velikih snaga i na visokom tehnološkom nivou, inovativne tehnologije, izmijenjene recepture goriva ali i novi zakoni o zaštiti životne sredine povećavaju zahtjeve kupaca za djelotvornijim dodacima gorivu. Na osnovu toga, Wurth je preradio svoj program ponude funkcionalnih pospješivača i dodatanih tvari za čišćenje a takođe i u svoju ponudu uvrstio mnogo novih proizvoda. Novi proizvodi razvijeni su u skladu sa zahtjevima i potrebama novih tehnologija u automobilskoj industriji i trenutne ponude goriva na tržištu.

Tako u ponudi ove kompanije nalazi se proizvod poznat kao „Benzinski pospješivač“ specijalno namijenjen za gorivo pod oznakom Super E10. Ovaj proizvod uklanja nečistoće u vodovima i pumpi goriva, rasplinjaču, sjedištima ventila kao i samim ventilima i pri tome garantuje miran i stabilan rad motora. Pored toga ponudu upotpunjava i još jedan značajan proizvod a to je novi čistač filtera dizelskih čestica (DPF). Uz pomoć ovog proizvoda moguće je ukloniti nakupine nesagorenih čestica goriva i pepela iz filtera, i to bez obimnih demontažnih radova. Proizvod se primjenjuje samo uz pomoć dodatne cjevčice i to jednostavnim prskanjem sredstva na filter. Nanešeno sredstvo rastvara naslage u filteru a uz dodtano dejstvo temperature naslage bivaju sagorene.

Aktuelno se u sortimentu ovih inovativnih funkcionalno djelotvornih tvari i čistača nalazi ukupno 26 proizvoda. Svi proizvodi se isporučuju u prigodnom pakovanju u formi spreja, a uz svaki proizvod se isporučuje i cjevčica za lakšu primjenu. Kako bi se što više pojednostavio i olakšao odabir odgovorajaće supstance primjenjen je poseban sistem boja. Djelotvornost ovih proizvoda je dokazano i TüV ispitivanjem i certifikatom, što korisniku pruža dodatnu sigurnost kod primjene.

Za dizel i vozila na plin

Osim „benzin pospješivača“, Wurth u paleti svojih proizvoda ovih funkcionalno djelotvornih tvari nudi i rješenja za dizel goriva i plina kao pogonskog goriva (LPG) a takođe i za motorna ulja i mjenjače. Pri tome svaki pojedinačni proizvod pruža specifične prednosti. Tako „ dizel pospješivač“ čisti kompletan sistem dobave goriva a istovremeno i podmazuje sve komponente unutar ovog sistema. „Dizel pospješivač zimski“ održava dizelsko gorivo protočnim čak i na ekstremno niskim zimskim temperaturama i garantuje dotok goriva do cilindara motora. „LPG pospješivač“ podržava dugotrajnu stabilnost ove vrste goriva, sprječava stvaranje dugog niza lanaca oksidacijskih nusproizvoda i štiti od korozije. Pored toga sprječava i stvaranje smola i pjene u reduktoru pritiska i umanjuje trošenje sjedišta ventila i samih ventila. „Pospješivač motornog ulja“ štiti od korozije i stvaranje uljnog mulja, začepljenja uljnih kanala i progorijevanja ventila. Takođe osigurava sjedište ventila a smanjivanjem trenja umanjuje stepen potrošnje sjedišta ventila. Ovaj proizvod dakle, na bazi navedenih osobina višestruko pozitivno utiče na životni vijek motora. Posebno, za smanjenje zvukova koji dolaze iz mjenjača, pogodan je „Pospješivač ručnog mjenjača“. Ovaj proizvod takođe djelotvorno reducira i pojave otežanog mjenjanja brzina.

Dodaci za čišćenje

Jedan značajan dio novog asortimana Wurth proizvoda predstavljaju i dodaci za čišćenje. Paleta ovih proizvoda sadrži, pored čistača za filtere dizelskih čestica i sljedeće proizvode: „čistač sistema ubrizgavanja“, „čistač komore za sagorijevanje dizel“, „čistač usisnog sistema“, a za benzinske motore tu su čistači sistema ubrizgavanja, sistema usisavanja zraka, čistači prigušne klapne zraka, kao i univerzalni čistač motora. Svi ovi proizvodi su optimirani i prilagođeni zahtjevima specifičnim za njihovo mjesto primjene a zajedničko im je to da služe za uklanjanje i rastvaranje nepoželjnih naslaga kako bi se olakšao što bolji protoko datog medija. Za posebnu njega motora služe nam: „Zaštita od uljnog dima“ – ovaj proizvod sprječava stvaranje dima kod benzinskih i dizel motora – „Zaštita od curenje ulja“ uklanja i sprječava curenje motornog ulja. Pored toga proizvodi „Zaptivač hladnjaka HP“, „Zaptivač hladnjaka“ kao i „Čistač hladnjaka“ pružaju profesionalno rješavanje problema kod sistema hlađenja motora. Oba proizvoda za zaptivanje hladnjaka pouzdano uklanjaju mikropukotine na glavi motora, bloku motora, hladnjaku kao i na priključnim spojevima crijeva i zaptivkama glave motora. Čistač rashladnog sistema uklanja naslage unutar rashladnog kruga kao i nakon popravke motora ili oštećenja glave motora kada postoji opasnost da su rashladni kanali kontaminirani nekim drugim sredstvima ili artiklima.