Saopštenje za štampu

12.06.2012

Würth Grupa kupuje njemačko-nizozemsko hemijsko preduzeće

Künzelsau. Würth Grupa je 9. juna potpisala ugovor o kupovini dva hemijska preduzeća Dinol GmbH sa sjedištem u Lügdeu, Njemačka i Diffutherm B.V. sa sjedištem u Bergeijku, Nizozemska. Würth Grupa će preuzeti oba preduzeća pod uslovom da nadležne sektorske ustanove daju svoju saglasnost. Oba preduzeća su zajedno ostvarila prodaju od skoro 60 miliona EUR i imaju preko 150 uposelenih u oba sjedišta.

Robert Friedmann, predsjednik uprave Würth Grupe i Peter Zürn, zamjenik predsjednika uprave smatraju da se ova kupovina idealno uklapa u strateško opredjeljenje Würth Grupe da se fokus stavi na automobilsku industriju i hemijske proizvode u građevinskoj industriji. „Dinol i Diffutherm savršeno nadopunjuju naše aktivnosti u oblasti hemijskih proizvoda. S ovim proizvodima našim kupcima možemo ponuditi stvarnu dodatnu vrijednost, istovremeno jačajući našu poziciju na tržištu dodatne opreme i pribora za automobile koje je od posebne važnosti za nas.” (Robert Friedmann)

Wüth preuzima cjelokupan menadžment i sve uposlenike. Ovo je stručan menadžement s izvrsnim poznavanjem tržišta koje će nam omogućiti da brzo ostvarimo postavljene ciljeve u pogledu rasta”, kaže Peter Zürn. On je također uvjeren u kvalitet proizvoda: „Würth, Dinol and Diffutherm imaju isti standard kvaliteta."

Frank Werst, direktor firmi Dinol i Diffutherm, je zadovoljan što će ova dva preduzeća postati dio Würth Grupe. „Mi imamo visok udio izvoza i mnogo međunarodnih kupaca. Dakle, naše usmjerenost na međunarodno tržište odlično odgovara Würth Grupi."

Dinol i Diffutherm razvijaju, proizvode i trguju ljepilima, sredstvima za zaštitu od korozije, zaštitu podvozja kao i materijalima za izolaciju i zaptivanje, uglavnom za sekundarno automobilsko tržište, ali i za građevinsku industriju. Dinol je jedan od vodećih proizvođača i dobavljača ljepila, zaptivača, materijala za zaštitu od korozije, materijala za zaštitu od buke u obliku spreja, uz odgovarajuće uređaje za primjenu u oblasti popravke motornih vozila kao i za primjenu u industriji. Duffutherm se također specijalizovao za proizvode za zaštitu od korozije, ljepila, proizvode za čišćenje i hemijske proizvode u građevinskoj industriji.