Saopštenje za štampu

03.05.2012

Würth Grupa odlučila izgraditi kongresni i izložbeni centar

Künzelsau. Prilikom sastanka koji je održan 27. aprila 2012. godine, Savjetodavni odbor Würth Grupe je razmatrao pitanje: "Izgradnja kongresnog i izložbenog centra u Künzelsau-Gaisbach". Odbor je donio jednoglasnu odluku da se snažno podstakne planiranje projekta u cilju dobijanja konačnog građevinskog projekta i zvanične građevinske dozvole najkasnije do kraja 2012. godine. Nadalje, odlučeno je da se s izgradnjom objekta zvanično počne na proljeće 2013. godine, pod uslovom uobičajenog nastvka razvoja konjunkture i svjetske privrede u proljeće 2013. godine. Završetak izgradnje centra je planiran u aprilu 2015. godine.

Izgradnja kongresnog i izložbenog centra će obezbijediti neophodne kapacitete za događaje koje organizuje rukovodstvo, ali i kongrese, simpozije i stručne sajmove. Pored organizacije različitih događaja, u novoj zgradi će biti izložena vrhunska djela iz Würth umjetničke zbirke, kao što su djela Pabla Picassa ili Maxa Ernsta koja sada zbog nedostatka prostora nisu dio stalne postavke. Dvorana će se koristiti i za kulturne događaje, a moći će je iznajmiti i treća lica za organizaciju vlastitih događaja. Dakle, ona neće biti samo mjesto susreta uposlenika Würth Grupe, već i mjesto odvijanja regionalnih kulturnih i sportskih manifestacija.

Kongresna i izložbena dvorana će imati ukupnu površinu od otprilike 5.000 metara kvadratnih raspoređenih na izložbeni prostor od 1.2000 metara kvadratnih, kongresnu dvoranu od 2.700 metara kvadratnih koja će se koristiti za različite događaje, salu za kamernu muziku (440 sjedišta) i konferencijski prostor, svaki po 600 metara kvadratnih. Prostor ispred muzeja i kongresne dvorane će se koristiti za koncerte na otvorenom i dio je 30.000 metara kvadratnih prostranog eksterijera. Kongresna dvorana će raspolagati s 2.000 sjedišta. Planirana je investicija u iznosu od 55 miliona eura.

Model view congress and exhibition center

Slika idejnog projekta kongresnog i izložbenog centra

Model view congress and exhibition center

Slika idejnog projekta kongresnog i izložbenog centra